nedjelja, 9. rujna 2007.

NOVI PROSTOR - SKLADIŠTE BIBLIOTEKE!

Ovaj prostor (privremeno skladište Narodne biblioteke "Radosav Ljumović") u sklopu bivše kasarne Morača je idealan prostor za igranje Expozicije u Podgorici.
Kako zbog pozicije tako i zbog povijesti mjesta te kulturne vrijednosti koja je u njoj sada pohranjena (oko 200.000 jedinica).

Sjutra ćemo imati razgovore s odgovornima da nam dozvole da tamo postavimo predstavu.
Pogled iz zgrade je idealan, raskršće prometno, blizu stadiona Budućnosti, srednje škole, KICa Budo Tomović i nasuprot Hitne pomoći.Летс а форс би вит ју!

Evo nekih slika:“<

“<
“<
“<
“<
“<

Za kraj evo teksta iz podgoričkog dnevnog lista Republika od prije par dana (4. rujna 2007.):

"Malo mjesta za knjige i čitaoce

Gradska biblioteka ''Radosav Ljumović'' će i ove školske godine, zbog rekonstrukcije stare zgrade na Trgu Republike, raditi na privremenoj adresi u bivšim prostorijama kasarne ''Morača''. Iako su uslovi rada u kasarni nepovoljniji u odnosu na matične prostorije, uprava biblioteke se aktivno zalaže da članovi ipak budu zadovoljni.
Direktor Biblioteke Nebojša Burzanović izjavio je za Republiku da su uspjeli putem raznih ponuda školama, studentskim jedinicama i ostalim građanima održati čitalačko jezgro koje su imali do momenta preseljenja.
- Za razliku od zgrade u Njegoševoj ulici, prostorne mogućnosti kasarne ne mogu odgovarati fondu knjiga koje posjedujemo, pa je dio knjiga pasiviran u zgradi pored kasarne – istakao je on.
Biblioteka je uspostavila i saradnju sa Centralnom bibliotekom na Cetinju, a razmjena knjižnog fonda omogućava čitaocima da dođu do kvalitetnih i potrebnih naslova.
- Fond biblioteke je bogat i odgovara svim uzrastima i socijalnim kategorijama. U privremenoj zgradi za studente i učenike na raspolaganju su dvije čitaone koje broje oko 50 mjesta, što je generalno malo za studentsku populaciju koja posjećuje čitaonu. Nedostatak mjesta u čitaoni biblioteka nadoknađuje tako što studentima omogućava besplatan pristup Internetu i stručnoj literaturi za sve oblasti studiranja – istakao je Burzanović.
Prema njegovim riječima, novi naslovi svjetske beletristike nabavljaju u skladu sa mogućnostima i budžetom, ali se aktuelani bestseleri uvijek mogu naći makar u nekoliko primjeraka.
- Zaposleni u biblioteci, uprkos tome što nijedna prostorija nije klimatizovana, uspjeli su da održe visok standard usluga kako čitaoci i korisnici ne bi ni u jednom trenutku osjetili bilo kakav nedostatak – naglasio je Burzanović.
Bibilioteka svoje aktivnosti širi i na organizovanje književnih večeri u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta i Decembarske umjetničke scene. Zbog trenutnog nepostojanja adekvatne sale, književne večeri i promocije biće organizovane, uglavnom, u prostorijama Kulturno-informativnog centra. Nastavljena je i štampa publikacija ''Glasnik'', svojevrsnog zbornika radova akademskih građana, i ''Latice 081'', koji je posvećen mladim piscima Crne Gore.
I.Vukčević"

A evo što o problemu podgoričke Narodne biblioteke govori 2001. godine njen direktor:

"Nebojša Burzanović, direktor podgoričke Narodne biblioteke, najavljuje nove programe svoje kuće:
PROBLEMI SA PROSTOROM I AMBICIOZNI PLANOVI

Krajem mjeseca startujemo sa informativno - propagandnom djelatnoscu, u kojoj ce doci do izvjesnih korekcija. Namjera nam je da izvrsimo jednu vrstu pozitivne redukcije koja ce implicirati smanjivanje kvantiteta i davanje prednosti kvalitetu programa. Naravno, necemo odustati od jednog dijela konvencionalnih programa koji su nasli svoje utemeljenje, ali ce nasa namjera biti osavremenjivanje i osvjezavanje programa uz drugaciji pristup prezentaciji knjige - izjavio je za "Vijesti" Nebojsa Burzanovic, direktor Narodne biblioteke "Radosav Ljumovic".

- Posebno interesantan za siru publiku bice nas novi program "Razgovori uz zapise", koji startuje polovinom oktobra. Prvi gost bice Marko Orlandic, ugledna licnost i covjek koga ne treba posebno predstavljati. Novi ciklus ici ce periodicno, a gostovace zanimljivi sagovornici, znacajne licnosti iz oblasti politike, kulture i nauke - istice Burzanovic.

Krajem mjeseca predvidena je multimedijalna prezentacija monografije umjetnickih fotografija Branislava Strugara pod nazivom "Crna Gora na razglednicama", dok ce pocetkom oktobra biti promovisana zbirka prica "Sve to" autora Ognjena Spahica. Takode, uskoro se ocekuje i promocija knjige politickih eseja Mijata Sukovica pod nazivom "Crna Gora od federacije do nezavisnosti"

O radu i znacaju Narodne biblioteke Burzanovic kaze:

- Narodna biblioteka spada u red respektabilnih institucija kulture ne samo u ovom gradu vec i u Crnoj Gori uopste. Mi smo jedna kompleksna ustanova sa slozenom strukturom u visedimenzionalnom radu. Pored osnovne bibliotecke djelatnosti vrijedno je napomenuti vazan segment izdavastva, te informativno - propagandnu djelatnost (najcesce prepoznatu po nasoj tribini). Imamo u posjedu oko 200.000 jedinica u fondovima i dinamicnu politiku u sferi nabavke kojom zelimo da zadovoljimo ukus heterogene citalacke publike.

Zamoljen da prokomentarise nabavku novih knjizevnih izdanja, Burzanovic, odgovara:

- Najveci dio knjiga dobijamo kupovinom, jedan dio se nabavlja razmjenom, a ostalo dobijamo na poklon. Bili smo na hercegnovskom sajmu i obavili nas zadatak tamo - kupovinu knjiga (oko 300 naslova). Ukoliko bude materijalnih mogucnosti i politicke klime bicemo spremni da poslujemo i otvoreni smo i prema drugim centrima bivse nam domovine, ali smo za sada upuceni na beogradski Sajam knjige i dobar dio fonda popunjava se sa ovog sajma.

Saradnju sa crnogorskim izdavacima Burzanovic ocjenjuje kao veoma dobru i dodaje:

- Sva relevantna izdanja koja izadu iz stampe veoma brzo nadu mjesto i na nasim rafovima. Ne zelimo da citaoce uskratimo ni za jedan naslov, pogotovo sa podrucja Crne Gore. Sve sto javnost ocijeni kao hit, sto je trazeno, nade put do nasih fondova.

Burzanovic, od nedavno direktor biblioteke, ujedno je i najmladi covjek na ovoj funkciji.

- Moja intencija kao prvog covjeka na ovom polozaju koji je bibliotekar po struci, je da se bibliotekarskoj djelatnosti da primat. U buducem radu tome ce biti poklonjena velika paznja. Mislim, dakle, na nabavku, cuvanje knjige i njenu distribuciju. Medutim, vec sada kuburimo sa prostorom. Imamo ambiciozan plan nabavke koji necemo moci na adekvatan nacin realizovati ako ne rijesimo prostorni problem. Obratili smo se gradonacelniku Podgorice Miomiru Mugosi i dobili smo obecanje da ce ovaj problem biti rijesen podizanjem sprata - kaze Burzanovic i zakljucuje:

- Ovo je institucija kulture koja svojim radom tokom cijele godine, sobzirom na simbolicna sredstva kojima raspolaze daleko nadmasuje lokalne okvire i apsolutno zasluzuje jedan drugaciji drustveni status.

Preuzeto iz "Vijesti"

Podgorica, 19. septembra 2001."